Fietsen & wandelen

Utrecht is de kleinste provincie van ons land, maar herbergt vele schitterende en afwisselende wandelroutes: van de bossen in de Utrechtse Heuvelrug tot de statige buitenhuizen langs de Vecht en van de verstilde polders in het Groene Hart tot de levendige stad Utrecht.

De wandelroutes in Utrecht zijn dan ook zeer gevarieerd. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers komen in het hart van het land volledig aan hun trekken. Gezien de geringe omvang van de provincie kunt u door het lopen van een wandelroute Utrecht eenvoudig ontdekken. Toch zult al snel ogen tekort komen.

Utrechtse Heuvelrug

Vele wandel-en fietsroutes in Utrecht lopen door de Utrechtse Heuvelrug. Deze zandrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland en strekt zich uit van Hilversum tot aan Rhenen. Naast bossen treft u er heidegebieden, stuifzanden en tal van cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wandelingen  in dit mooie natuurgebied van Utrecht zijn er genoeg.

Erg populair zijn vooral Lage Vuursche en de Piramide van Austerlitz, maar minstens zo mooi is de omgeving van Amerongen. In dit schitterende gebied ligt de Amerongse Berg, met 69,2 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Wandelroutes in Utrecht langs de Vecht en de Hollandse Waterlinie

Ook de wandelroutes in Utrecht langs de Vecht zijn prachtig. Deze rivier heeft zijn oorsprong in Utrecht en stroomt noordwaarts de provincie uit.

Wie de Vecht volgt, stuit al snel op statige buitenverblijven, pittoreske dorpen en een oase van rust.

Cultuurhistorische wandelroutes in Utrecht zijn er ook. Zo loopt de Hollandse Waterlinie dwars door de provincie Utrecht. De sporen van deze bijzondere verdedigingslinie, waarbij een deel van het land onder water werd gezet, zijn nog altijd te zien. Vele wandelroutes in Utrecht leiden langs de vestingen, forten, dijken en andere verdedigingswerken.


Hemelsbrede afstand tot nabijgelegen wandelpaden:

Rond de B&B Binnenhof liggen verschillende natuurgebieden:


De bossen van Splinterenburg, Pijnenburg en Venwoude

Prachtige wandeling over de landgoederen Splinterenburg, Pijnenburg en Venwoude. Soms loop je door donker bos, dan weer door een coulissen landschap met weilanden, akkers en vennetjes.

Panbos - Tannenburg

Het Panbos is onderdeel van Het Utrechts Landschap en ligt in de driehoek Soest, Zeist en De Bilt. Karakteristiek voor dit gebied zijn de oude grove dennen aan de rand van de zandvlaktes. Door de wind is het zand tussen de wortels weggestoven en liggen de wortels van deze 'sprookjesbomen' bloot.

Het Maartensdijkse Bos

ligt op de grens met Noord-Holland. Deze grens is van eind 13e eeuw tot ver in de 16e eeuw een geschilpunt geweest. Utrechts Landschap vormt het voormalige productiebos steeds verder om tot een meer natuurlijk bos, met loof- en naaldhout. De das leeft hier al, evenals de boommarter, die zich thuis voelt in de holtes van de oude beukenbomen.

Het Ridderoordse Bos

bestaat uit droge en natte stukken bos, afgewisseld met graslanden en heidevelden. Omdat het gebied op de overgang ligt tussen de droge heuvelrug en de natte veenweide, is het aantrekkelijk voor de das. Op de droge, beboste heuvelrug hebben zij hun burcht. Voedsel zoeken ze in het open veenweidegebied. 

Vliegbasis Soesterberg

heeft in 2009 haar militaire bestemming verloren. De bakermat van de Nederlandse Luchtmacht en het bolwerk van de Koude Oorlog, wordt teruggeven aan de natuur. Tientallen jaren lang was het gebied hermetisch afgesloten.  Het eigendom van het grootste deel van de vliegbasis (zo'n 380 hectare) is in 2009 overgegaan van het Rijk naar de provincie Utrecht. Samen met de gemeente Zeist, de gemeente Soest en Utrechts Landschap heeft  de provincie gewerkt aan de herinrichting van Vliegbasis Soesterberg. Het gebied is in het najaar van 2014 open gegaan voor publiek.Het nationaal militair museum is een bezoek meer dan waard!


Actief

Golfbanen

Golfsocieteit de Lage Vuursche 18 holes baan
Golfclub “de Pan” 18 holes baan
Golfvereniging Soestduinen 9 holes baan
Golfpark De Biltse Duinen 9 holes baan
Schaerweijde Golf 9 holes baan

Paardrijden

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft zo'n 60 km met gemarkeerde paardenpaden. De routes voeren door bossen en worden afgewisseld door heide terreinen met vennen en stuifzanden waar je in alle rust kan rondzwerven. Ruiters kunnen op alle paardenpaden terecht.


Watersport

Loosdrechtse Plassen


De oorsprong van de Loosdrechtse Plassen is terug te voeren op de vervening. Door die vervening werd steeds meer land omgevormd tot water. Op de resterende smalle eilandjes (de legakkers) werd de bagger te drogen gelegd die uit het aanliggende water werd getrokken (de trekgaten), zodat daar turven van gestoken konden worden. 
Nadien hebben wind en golfslag vat gekregen op de smalle eilanden, die geleidelijk aan verdwenen en er grote wateroppervlakten ontstonden. Aan de westzijde van de plassen zijn nog omvangrijke complexen legakkers overgebleven.

hoi






Recreatieve mogelijkheden

Het Loosdrechts Plassengebied is bij uitstek geschikt voor de watersport: zeilen, roeien, kanoën, waterskiën en snelle motorbootvaart is allemaal mogelijk.

Maarsseveense Plassen

Bezoek de Maarsseveense Plassen, een uniek gebied voor recreatie, (water)sport en outdooractiviteiten. 
Het gebied biedt vele recreatiemogelijkheden voor jong en oud, het hele jaar door. Vissen, skeeleren, trimmen, wandelen, fietsen, paardrijden of op survival gaan; het kan allemaal in dit mooie gebied. 
Het gebied omvat een vrij toegankelijk buitengebied en een afgebakend deel, het zgn. Strandbad.

Strandbad

Voor een gezellig dagje uit kunt u terecht in het Strandbad, waar water, ruime ligweiden en mooie zandstranden u vele recreatiemogelijkheden bieden.

Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen bieden voor ieder wat wils op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. Voor waterrecreatie zijn hier unieke mogelijkheden. U kunt het gebied zeilend en per motorboot maar ook heel goed met de kano of fluisterboot verkennen. Speciaal voor de kano’s en fluisterboten is een aantal routes uitgezet.


Kastelen

Utrechtse Heuvelrug

Genieten van bossen, weideterreinen en oude landgoederen met kastelen; dat is de kastelenroute fietsen bij Woudenberg. Op deze route passeer je meerdere kastelen, allen gelegen tussen schitterende loofbomen, zoals het een waardig kasteel betaamt. Een mooie omgeving voor een heerlijke fietstocht.


De kastelenroute Woudenberg laat je kennis maken met weideterreinen en uitgestrekte bossen en neemt je mee langs oude landgoederen. Je wordt uitgenodigd om in alle rust rond te zwerven op de Utrechtse heuvelrug in het hart van ons land.

Huis Doorn is oorspronkelijk een uit de veertiende eeuw daterende waterburcht en bied je een authentiek beeld van de vroegere vorstelijke wooncultuur. Een volgend kasteel op de route is Kasteel Broekhuizen, dat dateert van 1650 en gelegen is ten westen van Leersum. Nog meer oude kastelen en landhuizen, waaronder Maarten Maartenshuis, Poorthuis Ruiterberg, Huize Maarsbergen, Landhuis Darthuizen, Landhuis Geerestein, Huize Den Treek en Huis De Hoogt.

Utrecht

Er zijn verschillende stadskastelen zoals Oudaen en Achter de Dom 7.

Buiten Utrecht zijn vooral het Slot Zuylen en het sprookjesachtige kasteel de Haar in Haarzuilens bekend.


Afstanden

Op loop en fietsafstand van de B&B ligt:

  1. Kasteel Drakensteyn (prive bezit van prinses Beatrix
  2. Paleis Soestdijk ( open voor publiek)
  3. Kasteel de Hoge Vuursche ( trouwlocatie)
  4. Kasteel Groeneveld
  5. Landgoederen Beerschoten en Vollenhove
  6. De steden Utrecht en Amersfoort bieden een prachtige historische cultuur met vele musea, monumenten, grachten met leuke restaurantjes, vernieuwende architectuur en mooie natuur.

Afstanden van de B&B naar deze plaatsen is:

Bilthoven 4 km
Den Dolder 2 km
Zeist 11 km
Hilversum 15 km
Utrecht 16 km
Amersfoort 17 km
Amsterdam 45 km
Schiphol 55 km